Probiotyki są zwykle uważane za żywe organizmy, które są promowane przez wiele twierdzeń, że ich spożycie zapewnia wyjątkowe korzyści zdrowotne, zarówno poprzez wzmacnianie, jak i przywracanie przyjaznej flory jelitowej. Uważa się, że probiotyki są ogólnie bezpieczne do spożycia, chociaż w niektórych przypadkach mogą prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych i interakcji bakteryjnych z załogą. Należy pamiętać, że probiotyki można podzielić na dwie grupy: acidophilus i bifidus. Acidophilus to rodzaj probiotyku stosowanego w jogurcie i sfermentowanej żywności, takiej jak piwo. Bifidus to inny typ występujący w produktach mlecznych i sfermentowanej żywności, takiej jak wino i inne napoje fermentowane.

Mikroby probiotyczne są rzeczywiście ważne dla organizmu ludzkiego. Biorą udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi w rozwoju niektórych gatunków układu odpornościowego i przyczyniają się do rozwoju przewodu pokarmowego. Jednak rola probiotyków w środowisku wymaga poważniejszego uznania. Drobnoustroje probiotyczne występują nie tylko w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym zwierząt i pacjentów, ale także w środowisku, w którym są używane, w piłkach golfowych i innym sprzęcie golfowym używanym przez golfistów oraz w innych miejscach, w których istnieje duża potrzeba zdrowy wzrost drobnoustrojów. Stosowanie probiotyków ma zatem wiele korzystnych skutków dla środowiska. Jednak wiele aspektów ekologii probiotyków zostało mniej zbadanych, a implikacje te mogą mieć znaczenie dla zdrowia publicznego.

Organizmy probiotyczne, które są ogólnie uważane za niezbędne do utrzymania zdrowia ekosystemu lub „wszechświata drobnoustrojów”, jak go nazywają badacze i inni, w rzeczywistości pochodzą z pierwszych ekosystemów na Ziemi. Wiele współczesnych antybiotyków i ich pochodnych działa poprzez eliminację niektórych „przyjaznych” drobnoustrojów występujących naturalnie w ekosystemie. Kiedy tak się dzieje, zachwiana jest delikatna równowaga i mogą wystąpić potencjalnie katastrofalne konsekwencje. Na przykład za każdym razem, gdy bierzesz antybiotyk na infekcję zatok, antybiotyki zabijają zarówno dobre, jak i złe bakterie, a tym samym zakłócają delikatną równowagę środowiska drobnoustrojów niezbędną do prawidłowego funkcjonowania jelit.

W rzeczywistości normalne funkcjonowanie ludzkiego jelita jest zaburzone, gdy antybiotyki są szeroko stosowane w leczeniu. Antybiotyki podaje się nie tylko w celu leczenia chorób, w których układ odpornościowy jest osłabiony; są również stosowane w stanach, w których wyściółka jelit jest nieprawidłowo przesiąknięta przez bakterie lub pasaż jelitowy jest uszkodzony. Kiedy to nastąpi, mikroorganizmy odpowiedzialne za podtrzymywanie trawienia, zwane probiotykami, są albo przemieszczane, albo całkowicie eliminowane z systemu. Konsekwencje tego ekologicznego zaburzenia obejmują: zwiększone ryzyko niedoborów diety, reakcje alergiczne na pokarmy, zaburzenia immunologiczne i różne alergie, choroby autoimmunologiczne i przewlekłe problemy zdrowotne, takie jak zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego i depresja, żeby wymienić tylko kilka. Dlatego przyjmowanie probiotyków może być postrzegane jako interwencja uzupełniająca w stosunku do antybiotykoterapii, mająca na celu przywrócenie normalnej równowagi mikroorganizmów w jelitach, a tym samym utrzymanie prawidłowego trawienia.

Produkty probiotyczne narine różnią się swoją mocą i stężeniem, aby dostosować je do indywidualnych potrzeb. Niektóre są dostępne w postaci proszku, kapsułek lub płynu, chociaż postacie płynne są uważane za bardziej skuteczne, ponieważ można je łatwo mieszać z wodą lub innymi napojami. Istnieją różne rodzaje probiotyków, a mianowicie: – Lactobacillus acidophilus, – Lactobacillus texensis, – Bifidobacterium streptococcus, – L. bulgaricus, – Clostridium difficile, – Ruminococcus spirocinosis, – L. grippotyphosa, oraz – Streptococcus salivarius. Są one ogólnie klasyfikowane w oparciu o różne szczepy bakterii, a niektóre są również używane w połączeniu z innymi w celu przezwyciężenia stanów, takich jak biegunka i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Suplementy probiotyczne są zwykle przyjmowane w podzielonych dawkach, aby uniknąć pobudzania układu odpornościowego i stymulowania wzrostu potencjalnie szkodliwych bakterii. Nie jest jeszcze jasne, które konkretne szczepy probiotyczne są skuteczniejsze w radzeniu sobie z wyżej wymienionymi problemami. Chociaż wydaje się, że istnieje wyraźna korelacja między obecnością probiotyku w jelicie a odpornością na infekcję, większość dotychczasowych dowodów sugeruje, że normalna, zdrowa flora jelitowa może być bardzo pomocna w zwalczaniu wyżej wymienionych chorób. Na przykład wykazano, że regulacja odpowiedzi odpornościowej na atakujące mikroorganizmy w jelicie zależy od obecności bakterii probiotycznych. Ponadto badania sugerują również, że brak bakterii probiotycznych może prowadzić do aktywacji odpowiedzi zapalnej przeciwko natywnym organizmom jelitowym, co może sprzyjać rozwojowi patogenów.