Probiotyki są zwykle uważane za żywe organizmy, które są promowane przez wiele twierdzeń, że ich spożycie zapewnia wyjątkowe korzyści zdrowotne, zarówno poprzez wzmacnianie, jak i przywracanie przyjaznej flory jelitowej. Uważa się, że probiotyki są ogólnie bezpieczne do spożycia, chociaż w niektórych przypadkach mogą prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych i interakcji bakteryjnych z załogą. Należy pamiętać, że probiotyki można podzielić na dwie grupy: acidophilus i bifidus. Acidophilus to rodzaj probiotyku stosowanego w jogurcie i sfermentowanej żywności, takiej jak piwo. Bifidus to inny typ występujący w produktach mlecznych i sfermentowanej żywności, takiej jak wino i inne napoje fermentowane.

Mikroby probiotyczne są rzeczywiście ważne dla organizmu ludzkiego. Biorą udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi w rozwoju niektórych gatunków układu odpornościowego i przyczyniają się do rozwoju przewodu pokarmowego. Jednak rola probiotyków w środowisku wymaga poważniejszego uznania. Drobnoustroje probiotyczne występują nie tylko w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym zwierząt i pacjentów, ale także w środowisku, w którym są używane, w piłkach golfowych i innym sprzęcie golfowym używanym przez golfistów oraz w innych miejscach, w których istnieje duża potrzeba zdrowy wzrost drobnoustrojów. Stosowanie probiotyków ma zatem wiele korzystnych skutków dla środowiska. Jednak wiele aspektów ekologii probiotyków zostało mniej zbadanych, a implikacje te mogą mieć znaczenie dla zdrowia publicznego.

Organizmy probiotyczne, które są ogólnie uważane za niezbędne do utrzymania zdrowia ekosystemu lub „wszechświata drobnoustrojów”, jak go nazywają badacze i inni, w rzeczywistości pochodzą z pierwszych ekosystemów na Ziemi. Wiele współczesnych antybiotyków i ich pochodnych działa poprzez eliminację niektórych „przyjaznych” drobnoustrojów występujących naturalnie w ekosystemie. Kiedy tak się dzieje, zachwiana jest delikatna równowaga i mogą wystąpić potencjalnie katastrofalne konsekwencje. Na przykład za każdym razem, gdy bierzesz antybiotyk na infekcję zatok, antybiotyki zabijają zarówno dobre, jak i złe bakterie, a tym samym zakłócają delikatną równowagę środowiska drobnoustrojów niezbędną do prawidłowego funkcjonowania jelit.

W rzeczywistości normalne funkcjonowanie ludzkiego jelita jest zaburzone, gdy antybiotyki są szeroko stosowane w leczeniu. Antybiotyki podaje się nie tylko w celu leczenia chorób, w których układ odpornościowy jest osłabiony; są również stosowane w stanach, w których wyściółka jelit jest nieprawidłowo przesiąknięta przez bakterie lub pasaż jelitowy jest uszkodzony. Kiedy to nastąpi, mikroorganizmy odpowiedzialne za podtrzymywanie trawienia, zwane probiotykami, są albo przemieszczane, albo całkowicie eliminowane z systemu. Konsekwencje tego ekologicznego zaburzenia obejmują: zwiększone ryzyko niedoborów diety, reakcje alergiczne na pokarmy, zaburzenia immunologiczne i różne alergie, choroby autoimmunologiczne i przewlekłe problemy zdrowotne, takie jak zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego i depresja, żeby wymienić tylko kilka. Dlatego przyjmowanie probiotyków może być postrzegane jako interwencja uzupełniająca w stosunku do antybiotykoterapii, mająca na celu przywrócenie normalnej równowagi mikroorganizmów w jelitach, a tym samym utrzymanie prawidłowego trawienia.

Produkty probiotyczne narine różnią się swoją mocą i stężeniem, aby dostosować je do indywidualnych potrzeb. Niektóre są dostępne w postaci proszku, kapsułek lub płynu, chociaż postacie płynne są uważane za bardziej skuteczne, ponieważ można je łatwo mieszać z wodą lub innymi napojami. Istnieją różne rodzaje probiotyków, a mianowicie: – Lactobacillus acidophilus, – Lactobacillus texensis, – Bifidobacterium streptococcus, – L. bulgaricus, – Clostridium difficile, – Ruminococcus spirocinosis, – L. grippotyphosa, oraz – Streptococcus salivarius. Są one ogólnie klasyfikowane w oparciu o różne szczepy bakterii, a niektóre są również używane w połączeniu z innymi w celu przezwyciężenia stanów, takich jak biegunka i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Suplementy probiotyczne są zwykle przyjmowane w podzielonych dawkach, aby uniknąć pobudzania układu odpornościowego i stymulowania wzrostu potencjalnie szkodliwych bakterii. Nie jest jeszcze jasne, które konkretne szczepy probiotyczne są skuteczniejsze w radzeniu sobie z wyżej wymienionymi problemami. Chociaż wydaje się, że istnieje wyraźna korelacja między obecnością probiotyku w jelicie a odpornością na infekcję, większość dotychczasowych dowodów sugeruje, że normalna, zdrowa flora jelitowa może być bardzo pomocna w zwalczaniu wyżej wymienionych chorób. Na przykład wykazano, że regulacja odpowiedzi odpornościowej na atakujące mikroorganizmy w jelicie zależy od obecności bakterii probiotycznych. Ponadto badania sugerują również, że brak bakterii probiotycznych może prowadzić do aktywacji odpowiedzi zapalnej przeciwko natywnym organizmom jelitowym, co może sprzyjać rozwojowi patogenów.

Produkty Invex Remedies invexgold.pl